Cees Ubbels. Foto: Eva Schipper

Cees Ubbels. Foto: Eva Schipper

Tandarts Cees Ubbels gaat met pensioen

Algemeen

AALTEN - Na 41 jaar tandarts te zijn geweest in Aalten gaat Cees Ubbels met pensioen. Op 30 juli is zijn laatste werkdag in de tandartspraktijk Perladent. Middels deze weg neemt Cees afscheid van zijn patiënten.

Door Eva Schipper

De keuze voor de studie tandheelkunde was niet erg moeilijk voor Cees. Hij was altijd bèta ingesteld en was geïnteresseerd in medische studies. “Ik vond het altijd erg leuk om met mijn handen te werken. Ook was ik geïnteresseerd in moderne hulpmiddelen. Maar ik vond ik het werk in de medische sector waar het vaak over leven en dood gaat niet erg fijn. Toen kwam ik uit bij de studie tandheelkunde.” Cees begint te lachen: “En van die keuze heb ik echt nooit spijt gehad.”
Cees kwam 41 jaar geleden vanuit de Beemster in Aalten terecht. Opvallend zijn de verschillen in de tandzorg tussen vroeger en nu. “In Aalten was de tandzorg echt schrikbarend. Er heerste een gewoonte om pas naar de tandarts te gaan als men erge pijn had.” Daarnaast was er een enorm tekort aan tandartsen in Aalten.
Ook was het vroeger normaal om op jonge leeftijd een gebitsprothese te nemen. “Ik denk dat ongeveer vijftig procent van de mensen een prothese had. Als men ging trouwen kreeg het echtpaar die van de ouders cadeau. Dat zou dan heel veel kosten schelen in de toekomst.” Toch heeft Cees dit nooit toegestaan. “Ik vind het niet normaal om iets wat gezond is weg te halen. De patiënten met deze wens verzocht ik vriendelijk om naar een andere tandarts te gaan.”

Preventie
Geleidelijk werd de gebitsgezondheid in Aalten beter. “Er werd bijvoorbeeld ook steeds meer gedaan aan preventie in plaats van herstel achteraf.” Ook werd er meer onderzoek gedaan naar fluor. “In die tijd werd zelfs overwogen om fluor toe te voegen aan het drinkwater.” Op het moment is dit debat nog steeds actueel.
Cees gaat na zijn laatste werkdag op 30 juni genieten van golfen, wandelen en reizen. Samen met zijn vrouw Tineke Ubbels is hij van plan mooie reizen te gaan maken. De eerste reis staat al gepland: naar Amerika. Daar wonen namelijk hun zoon en schoondochter met kleinkinderen. “Ook houden we erg van wandelen in de natuur. Zo vinden we het erg leuk om mooie trekvogelroutes te lopen.”

Invallen
Toch laat Cees het vak niet helemaal los. Hij werkt namelijk bij de beroepsorganisatie Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) voor tandartsen die een klacht hebben gekregen van een klant. “Dit werk ga ik zeker blijven doen tijdens mijn pensioen. Ook behoudt Cees zijn bevoegdheid nog voor vijf jaar. “Stel dat er een keer hoge nood bij de tandartspraktijk is, dan zal ik misschien nog invallen.”
Cees heeft het vak altijd met erg veel plezier uitgeoefend. In het dorp stond hij bekend als de tandarts die veel praatte, maar waar je niet veel terug kon zeggen. “Het contact met de mensen gaf me erg veel voldoening. Er is een tijd van komen en gaan en die tijd van gaan is nu gekomen voor mij. Ik wil alle mensen bedanken voor het vertrouwen in alle jaren. Ik ben blij dat de praktijk met een goed team de toekomst ingaat.” Cees hoopt in het dorp nog veel mensen te zien en te spreken. Nu gaat hij samen met zijn vrouw genieten van de vrije tijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant