Annemarie Schokkin en Murat Yildirim.
Annemarie Schokkin en Murat Yildirim.

Een bezoekje aan de tandarts redde Murat’s leven

Algemeen 15.236 keer gelezen

OSS | Hij was al zeker vijftien jaar niet meer naar de tandarts geweest, maar liep begin van dit jaar bij Tandartspraktijk Douma in Oss naar binnen. Murat Yildirim (63) wilde een offerte hebben voor een gebitsprothese. Het bezoekje aan de praktijk heeft uiteindelijk zijn leven gered.

door Leon Voskamp

Yildirim is er heel open over en je ziet dat hij zich schaamt als hij over zijn verleden praat. Flink wat jaren was hij verslaafd aan alcohol. “Als ik naar de supermarkt ging, zag ik mensen eten en drinken kopen. Ik was alleen maar bezig om aan alcohol te komen. 24 uur per dag zat ik aan de drank. De verslaving is echt een ziekte. Daarnaast rookte ik als een schoorsteen.” 

Verdacht
Hij slaagde er zo’n drie jaar geleden in om af te kicken van zijn verslaving en werkte daarna aan zichzelf. Omdat hij wat last van zijn tanden had, besloot hij in februari van dit jaar een afspraak in te plannen bij Tandartspraktijk Douma in zijn woonplaats. “Ik wilde een offerte voor een prothese en daarom keek de tandarts eerst naar de situatie in mijn mond. Er werden foto’s gemaakt en daarna nog meer foto’s. De volgende dag werd ik al gebeld dat ik zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moest. Ik reageerde wat boos, want ik wist helemaal niet wat er aan de hand was. Ik had ook helemaal geen pijn, alleen wat last. De tandarts had echter iets verdachts in mijn mond gezien.”

Uitgezaaid
Hij kon snel terecht bij de kaakchirurg in Bernhoven en die constateerde dat Yildirim mondkanker had. Een vrij zeldzame ziekte die jaarlijks ongeveer 800 mensen krijgen in Nederland. Roken en veel alcohol drinken zijn risicofactoren voor het ontstaan van deze kanker. De chirurg in Uden stuurde hem door naar de specialist in het Radboudumc. De mondkanker bleek te zijn uitgezaaid, maar was nog stabiel. “Ik moest wel heel snel in behandeling. Zes weken lang kwam ik iedere dag voor radiotherapie. Het gaat momenteel goed met me en het is onder controle. Als mijn behandelingstraject helemaal is afgerond, ga ik alsnog voor de prothese.”

Dankbaar
Yildirim beseft dat hij zonder het tandartsbezoek waarschijnlijk niet meer lang had geleefd. Maandagmiddag overhandigde hij een grote bos bloemen en een doos met Turkse lekkernijen aan tandarts Annemarie Schokkin in de praktijk. “Ik ben de tandarts zo ontzettend dankbaar dat het als mijn plicht voelde om iets te geven. Ik hoop ook echt dat mensen die lang niet naar de tandarts zijn geweest, dat weer gaan doen. Gebitsverzorging is ontzettend belangrijk. Je ziet dat er ook zonder hevige pijn iets helemaal mis kan zijn.” Praktijkeigenaar Mickel Douma sluit zich bij de woorden van Yildirim aan. “We krijgen weleens vaker bloemen van mensen als ze erg tevreden zijn over het resultaat. Deze bos bloemen is heel bijzonder, want we zijn blij dat meneer Yildirim er nog is. Als hij drie of zes maanden later hier was geweest, had het er veel slechter uitgezien. Regelmatig tandartsbezoek (ook voor patiënten met een kunstgebit) is essentieel om deze vorm van kanker vroegtijdig op te sporen.” Lees meer over mondkanker op www.kanker.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant