Nieuwsbrief voor JGZ en GB
Bekijk de online versie
 
 
 
 
Mondgezondheid Jeugd
 
18 mei 2024
 
 
 
 
Mondzorg en jeugd
 
 
 

Geachte mevrouw/heer,

https://tracking.knmt.nl/image/7084/0/30918/0f47048f82a49b35b9f947fb3c7df28b/Milou-Munk.JPGDit is de eerste nieuwsbrief van de KNMT voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en gezondheidsbevordering (GB). Met het bulletin wil de KNMT mensen in de publieke gezondheidszorg informeren over ontwikkelingen, uitkomsten van onderzoeken, nieuwsberichten, feiten en trends op het gebied van de (preventieve) mondzorg voor de jeugd. 

We hopen u zo te helpen in uw contacten met kinderen en hun ouders/verzorgers waar het gaat over de voorlichting over en zorg voor tanden, kiezen en de mond.

Ik hoop dat deze nieuwsbrief u van pas gaat komen. Kent u iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is? Stuur de nieuwsbrief dan door en tip diegene om zich te abonneren op de nieuwsbrief.

Heeft u vragen, suggesties of aanvullingen? Ik hoor graag van u! Stuur uw bericht aan jeugd@knmt.nl.

Milou Munk
Beleidsadviseur jeugd, arts Maatschappij en Gezondheid

 
 
 
 
 
Vanaf doorbreken 1e tandje naar de tandarts: maar waarom?
 
Waarom naar de tandarts vanaf doorbreken eerste tandje?
 
De richtlijn Mondzorg voor jeugdigen beveelt aan dat kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje naar de tandarts gaan. Hoewel deze richtlijn geldt voor (kinder)tandartsen, tandartsspecialisten en mondhygiënisten, spelen jeugdartsen en -verpleegkundigen een belangrijke rol bij het uitdragen van dit advies. Niet alle ouders gaan namelijk zelf (regelmatig) naar de tandarts, maar ze komen wel met hun kleintje op het consultatiebureau. Maar waarom is het zo belangrijk om vanaf het eerste tandje naar de tandarts te gaan? We zetten 5 redenen voor u op een rij.
 
  Naar de 5 redenen  
 
 
 
 
 
Doe mee met ‘Een gezond gebit is kinderspel!’
 
Campagne Een gezond gebit is kinderspel!
 
De KNMT is recent de campagne "Een gezond gebit is kinderspel!" gestart. Deze publiekscampagne richt zich op de bewustwording van ouders aangaande de zorg voor de mondgezondheid van hun kind(eren). Doet u ook mee? Campagnemateriaal en posters zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.
 
  Doe ook mee  
 
 
 
 
 
Ouders weten te weinig van gebitsverzorging kinderen
 
 
Bijna de helft van de jonge ouders weet niet dat je voor een gezond gezit maximaal 7 eet- en drinkmomenten op een dag zou moeten hebben. Kent u de 6 basisregels voor een gezonde mond wel? Doe de snelle test en binnen 3 minuten weet u het.
 
  Doe de test  
 
 
 
 
 
Initiatieven preventie jeugdmondgezondheid: laat u inspireren!
 
Overzicht jeugdprojecten
 
Er zijn heel veel voorlichtingsinitiatieven die tandartsen inzetten om de mondzorg van kinderen te verbeteren. Wilt u vanuit de JGZ iets extra's doen? Kijk of er iets voor u bij zit en wie weet kan een praktijk uit de buurt u helpen.
 
  Naar het overzicht  
 
 
 
 
 
Mondzorg in de media
 
 

Hier vindt u een overzicht van de meest in het oog springende actuele zaken op het snijvlak van JGZ en mondgezondheid. 

Effect corona-lockdown op mondgezondheidsgedrag van jonge kinderen

Uit onderzoek van drs. Ashley Verlinden bleek dat in de eerste lockdown periode tandenpoetsen vaker werd overgeslagen. Bovendien gaven ouders hun kinderen meer snoep en ‘zoethoudende’ drank.

Trend om zelf tanden te bleken op TikTok: “extreem gevaarlijk”

TikTokkers bleken hun tanden niet met een speciale set die goedgekeurd is, maar met waterstofperoxide. Deze stof vind je ook in veilige middelen om je tanden te bleken, maar het goedkope waterstofperoxide uit de winkel is niet geschikt om zelf zomaar je tanden mee te bleken. Verschillende media, zoals Metronieuws en Libelle, schrijven hierover en waarschuwen, evenals tandartsen, voor de gevolgen van deze nieuwe trend. 

Wel of niet: naspoelen met water na poetsen?

Fluoride heeft tijd nodig om in het glazuur te trekken. Dit duurt, volgens Richard Kohsiek, tandarts en bestuurslid van de KNMT, ongeveer een uur. "Wanneer je na het tandenpoetsen dus meteen krachtig gaat spoelen met veel water, spoel je een groot gedeelte van het fluoride gelijk weer weg. Fluoride blijft namelijk maar losjes plakken op de tanden en kiezen.” Goed de tandpasta uitspugen maar niet naspoelen dus!

 
 
 
             
Wat vindt u van deze e-mail?
             
 
 
  Personeelszaken
 
  IQual
 
  Vacaturebank
  Tandartsengids
 
  Allesoverhetgebit.nl
 
  Nieuwsoverzicht
  Tarieven
 
  Praktijkvoering
 
  Ledenservice
 
 
     
 
KNMT

Contact
Postbus 4141
3502 HC Utrecht

Bel: 030 60 76 380
App: 030 60 76 203
ls@knmt.nl

Direct naar
Gegevens aanpassen
Afmelden
 
 
Deze nieuwsbrief is gestuurd aan communicatie@knmt.nl
 
  Twitter   Linkedin   YouTube   Facebook   Instagram