Nieuwsbrief voor JGZ en GB
Bekijk de online versie
 
 
 
 
Mondgezondheid Jeugd
 
30 april 2024
 
 
 
 
Mondzorg en jeugd
 
 
 

Geachte mevrouw/heer,
https://tracking.knmt.nl/image/7084/0/39803/a7041e5ba5ffecc0b0e161b0352b5bca/Milou-Munk-KNMT-160px.jpg


Samenwerking tussen mondzorgpraktijken en consultatiebureaus werkt echt. Vraag maar aan promovenda Ashley Verlinden, die er onderzoek naar doet.

Ze volgde 5 jaar lang een groep kinderen. De ene helft werd door de jeugdarts met 6 maanden oud (zoals de richtlijn voor jeugdmondzorg voorschrijft) actief naar de tandarts verwezen, en de andere helft niet. Uit de eerste resultaten blijkt dat 53% van de kinderen uit de interventiegroep vóór hun eerste verjaardag de mondzorgpraktijk bezocht ten opzichte van 7% in de controlegroep. Een stijging waar je u tegen zegt.

Smaakt dit voor u ook naar meer? Start dan met samenwerken! Ons nieuwe hulpmiddel kan u op weg helpen, de Praktijkkaart tandarts - jeugdarts. U leest er meer over in deze nieuwsbrief. 

Ik wens u veel leesplezier!

Milou Munk
Beleidsadviseur jeugd, arts Maatschappij en Gezondheid

Kent u iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is in deze nieuwsbrief? Stuur hem dan door en tip diegene om zich te abonneren op de nieuwsbrief

 
 
 
 
 
Nieuw hulpmiddel samenwerking jeugdartsen en tandartsen: de Praktijkkaart
 
Samenwerking jeugdartsen en tandartsen
 
Een goed contact tussen de mondzorg en de jeugdgezondheidszorg kan veel opleveren. Een nieuw hulpmiddel, de praktijkkaart tandarts – jeugdarts, helpt u de eerste stap te zetten om lokaal te gaan samenwerken.
 
  Samenwerking opstarten  
 
 
 
 
 
Mondzorgtips in het Oekraïens
 
Mondzorgtips in het OekraÏens
 
Op initiatief van de GGD Flevoland hebben we informatie beschikbaar gemaakt met tips voor goede mondzorg voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op de poster en flyer staan 6 tips voor jonge ouders hoe ze goed voor de tanden en kiezen van hun kinderen kunnen zorgen.
 
  Naar de materialen  
 
 
 
 
 
Vraag het de kindertandarts!
 
Vraag het de kindertandarts
 
Is het gebruik van een fopspeen juist goed of slecht voor het gebit? Krijg je er cariës van, bijvoorbeeld, of scheve tanden? En op welke leeftijd zou je moeten stoppen met de speen?
 
  Naar het antwoord  
 
 
 
 
 
'Comeback' van de schooltandarts?
 
'Comeback' van de schooltandarts?
 
Moet de tandarts weer langs alle scholen komen? Die vraag speelde de afgelopen tijd in de Tweede Kamer en in de media. Wij zien andere, betere oplossingen om meer kinderen op controle te krijgen. Samenwerking met consultatiebureaus is een van de belangrijkste daarvan.
 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
Mondzorg in de media
 
 

Hier vindt u een overzicht van de meest in het oog springende actuele zaken op het snijvlak van JGZ en mondgezondheid. 

Verwijzing jeugdarts kan veel gaatjes voorkomen
Als consultatiebureaus jonge ouders actief doorverwijzen naar de tandarts dan stijgt de opkomst enorm, zo blijkt uit promotieonderzoek van Ashley Verlinden. Advies van de jeugdarts over tandartsbezoek leidde ertoe datmeer dan de helft van de kinderen vóór hun eerste verjaardag de mondzorgpraktijk bezochten. Zonder doorverwijzing was dat maar 7%.
Bron: Vakblad Vroeg, 03-05-2022

Tandenpoetsen zonder tegenstribbelen: zo doe je dat!
Wil je dat je kind opgroeit zonder gaatjes dan kun je niet vroeg genoeg beginnen met tandenpoetsen. Maar hoe voorkom je iedere dag weer dat drama in de badkamer?
Bron: Allesoverhetgebit.nl, 10-03-2022

Tiktokkers scoren met ‘gezonde cola’ met... azijn
Massaal wordt op het internet de ‘gezonde cola’ uitgetest: een drankje dat even lekker, maar gezonder dan een gewone Coca-Cola zou zijn. De ingrediënten? Azijn die je normaal in je dressing verwerkt en bruiswater. Niet iedereen is enthousiast. Met grote hoeveelheden balsamicoazijn moet je opletten, zegt Mikaela Chinotti, specialist in mondgezondheid: "Het drankje is misschien beter voor de gezondheid, maar niet voor de tanden."
Bron: AD, 20-06-2022

 
 
 
             
Wat vindt u van deze e-mail?
             
 
 
  Personeelszaken
 
  IQual
 
  Vacaturebank
  Tandartsengids
 
  Allesoverhetgebit.nl
 
  Nieuwsoverzicht
  Tarieven
 
  Praktijkvoering
 
  Ledenservice
 
 
     
 
KNMT

Contact
Postbus 4141
3502 HC Utrecht

Bel: 030 60 76 380
App: 030 60 76 203
ls@knmt.nl

Direct naar
Gegevens aanpassen
Afmelden
 
 
Deze nieuwsbrief is gestuurd aan adriel@knmt.nl
 
  Twitter   Linkedin   YouTube   Facebook   Instagram